www.papagou-xolargostv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόφαση ρήξης: Το Εσθονικό Κοινοβούλιο αποχωρεί από τη Σύμβαση της Οτάβας κατά των ναρκών

Ef2b6829ec70218c8915c84611028fe8
Κοινοποίηση

Εσθονία: Απόφαση Αποχώρησης από τη Σύμβαση της Οτάβας

Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού. Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων κινήσεων από την Λιθουανία και τη Λετονία και αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία για τις στρατιωτικές απειλές που προέρχονται από τη γειτονική Ρωσία.

Συγκεκριμένα, 81 από τους 101 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, επιβεβαιώνοντας την υιοθέτηση του νόμου από το εσθονικό κοινοβούλιο. Η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάκνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό διευρύνει τις δυνατότητες ασφάλειας της χώρας.

Η Σύμβαση της Οτάβας, που θεσπίστηκε το 1997, απαγορεύει τη χρήση, αποθήκευση, παραγωγή και διακίνηση νάρκων κατά προσωπικού, απαιτώντας παράλληλα την καταστροφή τους. Η συμφωνία έχει επικυρωθεί από περισσότερες από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ρωσία δεν είναι μέλος και έχει παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χρησιμοποιώντας νάρκες στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση της Εσθονίας δεν είναι πρωτοφανής. Και οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Σύμβαση της Οτάβας, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με την ασφάλεια τους λόγω της ρωσικής επιθετικότητας.

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Τζόντι Γουίλιαμς έχει επικρίνει αυτές τις αποφάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι νάρκες δεν επηρεάζουν την έκβαση ενός πολέμου, αλλά δημιουργούν μια κατάσταση χάους που απειλεί τους αμάχους. Η δήλωσή της στην εφημερίδα Guardian το Απρίλιο, τόνισε τη σοβαρότητα του θέματος και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή των πολιτών.

Η απόφαση της Εσθονίας θα τεθεί σε εφαρμογή έξι μήνες μετά την επίσημη ειδοποίηση του ΟΗΕ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) χαρακτήρισε την αποχώρηση των χωρών αυτών από τη Σύμβαση ως «επικίνδυνη οπισθοδρόμηση για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων». Η διεθνής κοινότητα βλέπει τη σημασία της διατήρησης αυτής της Σύμβασης, προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι και να περιοριστούν οι συνέπειες του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δήμος Χολαργού-Παπάγου: Βιωματικό σεμινάριο για παιδαγωγούς 

Οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας στην Τουρκία: Αντίκτυποι από τις Συλλήψεις Ιμάμογλου και Διεθνείς Αντιδράσεις

user 3

«Πτώση στις Αγορές της Ευρώπης και της Wall Street υπό την Πίεση των Απειλών Τραμπ για Δασμούς»

user 3