www.papagou-xolargostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα οδηγεί την Ευρώπη στη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά

E3de370d1f3a4872c245b35c6e1406ce
Κοινοποίηση

Η Ελλάδα ηγείται της Ευρώπης στην Προστασία των Νέων από τους Κινδύνους του Διαδικτύου

Η Ευρώπη προχωρά σε αποφασιστικές ενέργειες με σκοπό την προστασία των ανηλίκων, ιδιαιτέρως των παιδιών, από την επικίνδυνη υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Το καινοτόμο non-paper που συνέταξε η χώρα μας, σε συνδυασμό με την επιτυχία της ψηφιακής πλατφόρμας Kids Wallet, παρουσίασαν οι Έλληνες εκπρόσωποι στο Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο. Οι προτάσεις αυτές, πλέον, «υποχρεώνουν» τους Ευρωπαίους να αναπτύξουν πολιτικές και ρυθμίσεις για την προστασία των ανηλίκων. Το σχέδιο αυτό εστιάζει στη δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων επαλήθευσης ηλικίας και στον καθορισμό ψηφιακής ενηλικίωσης, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα στη διαμόρφωση πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ψηφιακή ασφάλεια της νεολαίας.

Αυτή η ανάγκη για την καθιέρωση ενός αξιόπιστου και τεχνολογικού εργαλείου που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» προς το πλήρες Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2026, οδήγησε στην αναγνώριση του «mini wallet» το οποίο θα είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι. Αυτό το ψηφιακό πορτοφόλι θα περιλαμβάνει προδιαγραφές αυτόματης επαλήθευσης ηλικίας, ακολουθώντας τα πρότυπα του Kids Wallet και προσφέροντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες προστασίας και ιδιωτικότητας. Η πρόταση της Ελλάδας υποστηρίχθηκε από 13 χώρες, με την πρόεδρο της εκτελεστικής αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χένα Βίρκουνεν, να αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο των ελληνικών πρωτοβουλιών.

«Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός «mini wallet» που θα επιτρέπει την επιβεβαίωση της ηλικίας εντός του καλοκαιριού, απαντά άμεσα στο non-paper που παρουσιάσαμε. Αντικατοπτρίζει τη νέα προσέγγιση της Ευρώπης για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Η στήριξη από 13 κράτη μέλη και η έγκαιρη αναγνώριση καλών πρακτικών όπως το Kids Wallet, δείχνει τη μετάβαση από τις συζητήσεις στη δράση. Το non-paper δεν είναι μόνο ένα έγγραφο θέσεων, αλλά ένα κάλεσμα για άμεσες ενέργειες», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το non-paper που παρουσίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιγράφει τις κρίσιμες κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προσπάθεια προστασίας των ανηλίκων. Ανθρώπινες προκλήσεις περιγράφονται όπως η ανάγκη καθιέρωσης μιας σαφούς ηλικίας ενηλικίωσης για αποκλεισμό από τα κοινωνικά δίκτυα, η ανάπτυξη μηχανισμών επαλήθευσης ηλικίας και η εφαρμογή ασφαλών πρακτικών για τα παιδιά. Η Ελλάδα προωθεί την ενημέρωση και ψηφιακή παιδεία, στηρίζοντας παράλληλα την συμμετοχή σε ευρωπαϊκές λύσεις που θα ενισχύσουν την προστασία των ανηλίκων.

Η αποδοχή των προτάσεων της Ελλάδας επιβεβαιώνει την ανάγκη για ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων στην επαλήθευση ηλικίας και γονικού ελέγχου. Η Ελλάδα διασφαλίζει ότι οι συμπράξεις με άλλες χώρες οδηγούν σε καλύτερη προστασία των ανηλίκων από εθιστικές και επικίνδυνες πρακτικές. Η καθιέρωση του «mini wallet» θα βοηθήσει στη γεφύρωση του κενού μέχρι την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει επί τάπητος έργα που αφορούν την επαλήθευση ηλικίας χωρίς διάθεση προσωπικών στοιχείων, την εκκίνηση σχετικών ερευνών και τη διασφάλιση ενός προστατευτικού πλαισίου. Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία δηλώνουν τη σημαντικότητα ενίσχυσης των κανόνων γονικού ελέγχου καθώς και την ανάγκη κοινών τεχνολογικών λύσεων για την ασφάλεια των παιδιών. Η Ελληνική πρωτοβουλία τοποθετεί την Ελλάδα σε μία κεντρική στρατηγική για την προστασία της νεολαίας, προβάλλοντας ένα σύστημα που θα βελτιώσει τις πρακτικές και θα ενδυναμώσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Η στρατηγική που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με επικεφαλή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τοποθετεί ψηλά την προστασία ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό και προτείνει κανονιστικά πλαίσια που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση των γονέων και των παιδιών. Αυτή η δρόμος προς την ψηφιακή ασφάλεια ανοίγει νέες προοπτικές για τη νεολαία μας και προετοιμάζει την Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δικαιοσύνη και Κοινωνική Κινητοποίηση: Ο Γ. Φλωρίδης Ξεσπαθώνει για την Υπόθεση των Τεμπών

user 3

Ταξί: Απεργία για 24 ώρες στην Αθήνα την Πέμπτη

diktio omada

Υποστήριξη των Χούθι προς το Ιράν στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ: Στρατηγικές κινήσεις και κλιμάκωση της έντασης

user 3