Στους λόγους που τον οδήγησαν να διαγραφεί από την Πλεύση Ελευθερίας και τη διαφωνία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χουρδάκης εξηγώντας ότι πρόκειται για θέματα που αφορούσαν την κατανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής μιλώντας στο «Βεργίνα Tv» και «Εγνατία Tv» παραδέχεται πως αμέσως μετά την ανάρτησή του, με την οποία εξέφρασε δημόσια υποστήριξη σε υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους διαφόρων συνδυασμών μεταξύ των οποίων και των «γαλάζιων» Ζέρβα, Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά, δέχθηκε γραπτό μήνυμα από την πρόεδρο του κόμματος που του έλεγε ότι «προσβάλεις βάναυσα την Πλεύση Ελευθερίας».
Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει πως «αν η αιτία της διαγραφής μου ήταν η ανάρτηση με τις προτάσεις υποψηφίων θα έπρεπε να διαγραφεί και ο αξιότατος Σπύρος Μπιμπίλας που έκανε παρόμοια ανάρτηση υπέρ συναδέλφων του ηθοποιών».
Ο κ. Χουρδάκης δηλώνει ότι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην ρήξη με την πρόεδρο του κόμματος σχετίζονται με «θεσμικές αστοχίες» ενώ αποκαλύπτει ότι οι τριγμοί στην σχέση του με την κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες.
«Από την αρχή της παρουσίας μου στην ΚΟ διέγνωσα κάποια οργανωτικά σημεία για βελτίωση. Έκανα προτάσεις που δεν είχαν την τύχη που θα ήθελα να είχαν. Πολλοί στην Πλεύση διακρίνουν ένα οργανωτικό έλλειμμα. Ίσως αυτό με κατέστησε δυσάρεστο ή μη αρεστό και δημιούργησε αρνητική διάθεση στην κυρία Κωνσταντοπούλου. Δεν νομίζω ότι ήταν αγεφύρωτο το χάσμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Υπήρξαν και άλλες αφορμές που σχετίζονται με θεσμικές αστοχίες. Υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία καταπιάνεται και ασχολείται η κυρία Κωνσταντοποπυλου και είναι προς τιμή της ότι θέλει σε όλα να έχει άποψη. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να μην φτάνουν οι ώρες. Και άρα κάποια θέματα να μένουν πίσω. Στην πρόταση μου να μοιραστεί η εργασία ή να επωμιστούν και άλλοι κάποιους ρόλους εκεί υπήρξε κάποια δυσαρμονία στις απόψεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Η δυσαρέσκειά μου είχε εκφραστεί. Το ήξερε. Η Βουλή προβλέπει συνεργάτες και χώρο για κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Οι Βουλευτές δικαιούνται συνεργάτες και χώρο. Οι βουλευτές, όχι ο πρόεδρος. Ο πρόεδρος έχει τους δικούς του συνεργάτες και τον δικό του χώρο» τόνισε ο ίδιος.
«Με την Κωνσταντοπούλου θεωρώ ότι είμαστε φίλοι και με αυτή την θεώρηση είχα και μια μεγαλύτερη ελευθερία να θέτω κάποια ζητήματα για την λειτουργία της ΚΟ της Πλεύσης. Θέματα που σχετίζονται με τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και πρακτικά ζητήματα. Δεν είχαν τύχη οι προτάσεις μου και εμφανίστηκα ως ενοχλητικός. Όλοι τα βλέπαμε και τα συζητούσαμε μεταξύ μας αλλά εγώ είχαν αναλάβει τον ρόλο να τα λέει στην κα Κωνσταντοπούλου. Για παράδειγμα είχα θέσει να συναντιέται πιο συχνά η ΚΟ» ανέφερε ο βουλευτής ενώ για την κατηγορία περι «λοξοδρόμησης» προς τα δεξιά αποκαλύπτει ένα άγνωστο περιστατικό: «Την Παρασκευή έκανα δημόσια ανάρτηση προτείνοντας ορισμένους υποψηφίους μεταξύ των οποίων την αδελφή μου, παλιούς φοιτητές και συμφοιτητές μου και έναν υποψήφιο του κ. Χαρδαλιά. Για τον κ. Χαρδαλιά είχα γράψει ότι είναι τουλάχιστον 41% ανόητος μετά την δημοσίευση απόρρητων χαρτών και τότε με πήρε η Κωνσταντοπούλου και μου είπε «λείανέ την λίγο»».
Ο κ. Χουρδάκης αναφέρει ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου του είχε ζητήσει να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα, υποστηρίζει ωστόσο ότι ο ίδιος ουδέποτε συμφώνησε.
«Υπήρξε διεργασία μεταξύ της κυρίας Κωνσταντοπούλου και εμού και μου ζητήθηκε να παραδώσω την έδρα. Δεν συμφώνησα σε αυτό ποτέ. Και όταν μου είπε ότι από 5ο σε «σταυρούς» με έβαλε 1ο στην λίστα της απάντησα ότι ουδέποτε το ζήτησα. Η ίδια με είχε πείσει τότε να το δεχθώ» είπε για να προσθέσει «έχω συζητήσει και με άλλους στην Πλεύση Ελευθερίας και τα μηνύματα είναι προς την κατεύθυνση που ήδη επέλεξα να ακολουθήσω». Πάντως, ο ίδιος δήλωσε «ανακουφισμένος» για την διαγραφή του λέγοντας πως «δεν θα χρειάζεται να δίνω λόγο για τις πρωτοβουλίες. Αν και μέχρι τώρα δεν υπήρξε διαφωνία για το τι θα ψηφίσουμε στα νομοσχέδια».