www.papagou-xolargostv.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συζητήσεις υπό ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων στη Συρία

73278084fad1ca8215ba87571f71f962 no watermark
Κοινοποίηση

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 21 Μαΐου, τη μηνιαία τακτική του συνεδρίαση για τη Συρία, υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κατάσταση στη χώρα και θα εξεταστούν τα βήματα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Η ενημέρωση θα παρασχεθεί από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και τον Διευθυντή του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ράμες Ραζασίνγκαμ, μετά την οποία θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, ‘Άχμεντ Aλ-Σάραα, πρώην ηγέτης της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική, προσπαθεί να ανακτήσει τη διεθνή θέση της χώρας μέσω εκτενών διπλωματικών προσπαθειών.

Νέες Πρωτοβουλίες και Κυρώσεις

Στις 13 Μαΐου, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, σε συνάντηση με ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το αίτημα αυτό προήλθε από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τραμπ διατύπωσε πέντε βασικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων η εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ, η αποχώρηση όλων των ξένων «τρομοκρατών» από τη Συρία, και η ανάληψη ευθύνης για τις υποθέσεις του ISIS. Αυτά τα θέματα αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να αρθούν όλες οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, εφόσον υπάρξει πρόοδος σε θέματα μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Πέντερσεν, αναγνωρίζοντας την απόφαση αυτή, σημείωσε ότι η άρση των κυρώσεων μπορεί να επιφέρει περιφερειακή στήριξη και ζωτικές υπηρεσίες για τη χώρα.

Οι Ελληνικές Θέσεις και η Σταθερότητα στην Εύφορη Χώρα

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι μια σταθερή και ευημερούσα Συρία είναι κρίσιμη για την περιφερειακή σταθερότητα. Ωστόσο, η υποστήριξή της προς τη Συρία δεν είναι άνευ όρων. Η Αθήνα θέτει προϋποθέσεις για την αναστολή των κυρώσεων, προτάσσοντας τον σεβασμό των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων στη χώρα και την εφαρμογή μιας συμπεριληπτικής πολιτικής μετάβασης. Μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες όλων των πολιτών θα ληφθούν υπόψη, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Η μεταβατική κυβέρνηση καλείται να αποδείξει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε επισκεφθεί τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο και συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρόεδρο Αχμέντ Αλ-Σάρα και τον Υπουργό Εξωτερικών Άσαντ Αλ-Σιμπάνι στη Δαμασκό.

Ανθρωπιστική Κρίση και Ανάγκες Ανάπτυξης

Ο Ράμες Ραζασίνγκαμ αναμένεται να θίξει τις ανθρώπινες ανάγκες για πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και το ζητήματα της επιστροφής των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε, στις 16 Μαΐου, ότι με στήριξη από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, η Συρία έχει εξοφλήσει το χρέος της, επιτρέποντάς της να εμπλακεί ξανά σε αναπτυξιακά έργα.

Παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, η ασφάλεια στη Συρία παραμένει εύθραυστη. Οι επιθέσεις σε Αλαουίτες στην ακτή, τον Μάρτιο, αλλά και οι συγκρούσεις με Δρούζους στα περίχωρα της Δαμασκού, τον Απρίλιο, ανέδειξαν την ένταση, με σημαντική απώλεια ζωών.

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να επαναλάβουν την κλήση για μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας και την υλοποίηση της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Πολλές χώρες θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και μέλη του Συμβουλίου θα ζητήσουν από τη μεταβατική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Δεκεμβρίου 2015, με στόχο τη δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής και νομιμοποιημένης θεσμικής δομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γάζα: Θλίψη και Απώλειες από Νέα Αεροπορικά Πλήγματα του Ισραήλ

user 3

ΕΡΤNews: Αυτοψία στις Καταστροφές από Ιρανικούς Πύραυλους στη Χάιφα και Χερζλίγια

user 3

Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου

praktiki 3