Την πεποίθησή του ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τέλη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, εξέφρασε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές οι χρεώσεις στα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια. Μίλησε επίσης για τα αντιπλημμυρικά έργα «άμεσης ανάγκης» που γίνονται μετά τις πυρκαγιές αλλά και στις διαχειριστικές μελέτες με βάση την κλιματική αλλαγή.
«Η διαχείριση των ρεμάτων στη χώρα μας ήταν σχεδόν πάντοτε προβληματική καθώς έχουμε πολλούς οικισμούς γύρω από ρέματα, ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται ξαφνικά με νερό τριπλάσιο και πενταπλάσιο. Μού έκανε εντύπωση στη Θεσσαλία που υπήρχε κουλτούρα διαχείρισης αυτών των φαινομένων και οι άνθρωποι διαχειρίστηκαν την πλημμύρα και σώθηκαν πάρα πολλές ζωές.
Στις διαχειριστικές μελέτες πρέπει να είναι μέσα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που σημαίνει ότι έχεις από τη δασική πλευρά διαφορετική αντιμετώπιση των ρεμάτων. Άμεσης ανάγκης είναι τα έργα που ξεκίνησαν μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο και στην Πάρνηθα», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ επεσήμανε ότι σημαντική είναι η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης και προφύλαξης.
Τιμολόγια ρεύματος
«Οι αυξήσεις τελών είναι θέμα που αποφασίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά η εικόνα που έχω από τον ΔΕΔΔΗΕ για τον οποίο έγινε μια σχετική συζήτηση πριν από μερικές μέρες, είναι ότι δεν θα έχουμε αυξήσεις τελών», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε σχετικό μήνυμα τηλεθεατή.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος ανταγωνισμός και ο ανταγωνισμός πάντα οδηγεί σε καλύτερες τιμές, είπε σχετικά με τα τιμολόγια του Ιανουαρίου. Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν καλύτερο από το Δεκέμβριο ή το Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε επιδοτήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Εγώ κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Μου έτυχε ακριβός πάροχος και περιμένω τι θα κάνει στο τέλος του μήνα κι αν παραμείνει ακριβός, θα αλλάξω πάροχο», είπε. Σε ερώτηση για τα φέσια στις εταιρείες, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι έχουν ήδη εξαγγελθεί μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Το σύστημα έχει συγκεκριμένους κανόνες, που σημαίνει ότι αν μέσα στην τελευταία πενταετία έχεις αλλάξει ήδη δύο φορές πάροχο και έχεις αφήσει απλήρωτα, δεν μπορείς να μετακινηθείς από τον τρίτο πάροχο αν δεν πληρώσεις».
«Οποιοδήποτε καινούργιο αυθαίρετο να κατεδαφίζεται από τώρα και στο διηνεκές»
Το κράτος σε αυτό το θέμα για διάφορους λόγους ήταν εξαιρετικά αδύναμο. Έχουμε αυθαίρετα που είναι σε δημόσια γη, πάνω στον αιγιαλό και ταυτόχρονα δασική έκταση. Είναι λάθος να ομαδοποιούνται όλα, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας:
«Για αυθαίρετο που χτίζεται από πέρσι και μετά πρέπει να έχουμε πλήρη και καθολική κατεδάφιση οποιουδήποτε καινούριου έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της καινούργιας αυθαίρετης δόμησης. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα σύστημα όπου με δορυφορικές φωτογραφίες του προηγούμενου έτους, θα καταγράψουμε απολύτως τι υπάρχει δομημένο. Μην μπερδεύουμε κάποιο κτίριο που του δόθηκε μια άδεια ενώ δεν θα έπρεπε να του δοθεί. Αυτό δεν είναι αυθαίρετο.
Θα παρουσιάσω την πολιτική μας στις επόμενες μέρες και θα είναι πολύ σημαντικά περιοριστική στην εκτός σχεδίου δόμηση. Μετά τη μεταβατική διάταξη που φτιάχνουμε θα έρθουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και η όποια εκτός σχεδίου δόμηση θα περιλαμβάνεται πια στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Διότι το πρόβλημα της εκτός σχεδίου είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό σε μεγάλο κομμάτι της χώρας, ενώ ισχύουν διάφορες μεταβατικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα, στα προ του 19885 και πριν από το 2001».
Σχετικά με την «παράλογη πολεοδομική πολιτική των διαφόρων ημερομηνιών», ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι πρέπει να υποκατασταθεί στην πρώτη φάση από κάποιους γενικούς κανόνες ενώ θα διαφυλαχθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Δηλαδή, αν κάποιος έδωσε μια περιουσία πριν από 2, 3, 4, 5 χρόνια σε κάτι που χτιζόταν μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να έρθει το κράτος αλλάζοντας πολιτική να καταστρέψει ανθρώπους ενώ εγείρονται και πιθανά δικαιώματα αποζημιώσεων».
«Μηδενική εξαίρεση» στις κατεδαφίσεις
Κατεδάφιση χωρίς εξαίρεση είναι το «κλειδί», είπε ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στην ανάγκη διαχωρισμού των αυθαιρέτων από τις αυθαιρεσίες. «Έχουμε πολλά εκατομμύρια αυθαιρεσίες και έχουμε και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές.
Πρώτα πρέπει να τελειώσουμε με τον ηθικό κίνδυνο των καινούργιων αυθαιρέτων για να μην δημιουργείται κίνητρο να χτιστούν κι άλλα. Οι κατεδαφίσεις δεν θα σταματούν ποτέ και νομοθετικά θα προβλέπεται ότι οτιδήποτε καινούργιο πρέπει να κατεδαφίζεται μέσα στον επόμενο χρόνο», τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας.
πηγή newsbomb.gr