www.papagou-xolargostv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόγονοι του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας διεκδικούν κοσμήματα αξίας 300 εκατ. ευρώ σε νομική διαμάχη με το κράτος

F8fbedb9a0d8bd571a8428cf1332aab9
Κοινοποίηση

Απορριπτική Απόφαση Δικαστηρίου για Κοσμήματα της Ιταλικής Μοναρχίας

Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε το αίτημα των απογόνων του τελευταίου βασιλιά της χώρας να διεκδικήσουν τα κοσμήματα του στέμματος. Ο δικαστής αποφάσισε ότι οι εθνικοί θησαυροί παραμένουν ιδιοκτησία του κράτους, επιβεβαιώνοντας μια μακροχρόνια και περίπλοκη νομική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα αυτό.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι απόγονοι του τελευταίου μονάρχη της Ιταλίας κατέθεσαν μήνυση κατά του ιταλικού κράτους προκειμένου να διεκδικήσουν τα κοσμήματα, τα οποία βρίσκονται κλειδωμένα για σχεδόν 78 χρόνια σε ένα σεντούκι θησαυρού στην Τράπεζα της Ιταλίας. Αυτός ο «θησαυρός» έχει γίνει αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με την ιδιοκτησία του.

Η νομική τους προσφυγή προήλθε ύστερα από την αποτυχία του βασιλικού οίκου Σαβοΐας να καταλήξει σε συμφωνία με την τράπεζα σχετικά με την επιστροφή των κοσμημάτων. Τα εν λόγω κοσμήματα περιλαμβάνουν πάνω από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια, τα οποία είναι τοποθετημένα σε καρφίτσες, περιδέραια και τιάρες, φορεμένα από πριγκίπισσες και βασίλισσες κατά τη διάρκεια της 85χρονης ύπαρξης της μοναρχίας. Η αξία τους έχει εκτιμηθεί περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του αστικού δικαστηρίου της Ρώμης, που εκδόθηκε την Πέμπτη, απορρίπτει την αίτηση των απογόνων της πρώην βασιλικής οικογένειας για την αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, κηρύσσοντας την αξίωση «προδήλως αβάσιμη». Η κίνηση αυτή φανερώνει τη στήριξη της δικαστικής συστημικής διαδικασίας για την προστασία της κρατικής περιουσίας.

Η δικηγόρος της Τράπεζας της Ιταλίας, Ολίνα Καπολίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, αναφέροντας: «Ως πολίτης, ελπίζω ότι το κράτος θα εκθέσει σύντομα αυτά τα ιστορικά κοσμήματα σε ένα μουσείο», γεγονός που θα προσφέρει μια ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα.

Η Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε τα κοσμήματα στις 5 Ιουνίου 1946, τρεις ημέρες μετά την απόφαση των Ιταλών για την κατάργηση της μοναρχίας και εννέα ημέρες πριν την εξορία του Ουμβέρτου Β’, ο οποίος κυβέρνησε για μόλις 34 ημέρες. Ο Ουμβέρτος Β΄ είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό του βασιλικού οίκου, Φαλκόνε Λουσιφέρο, να μεταφέρει τα κοσμήματα στον Λουίτζι Εϊνάουντι, τότε διοικητή της Τράπεζας, για να τα φυλάξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κοσμήματα στοιχεία της βασιλικής σας κληρονομιάς είναι το μοναδικό μέρος της περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας, κάτι που οι απόγονοι της οικογένειας ελπίζουν να τους δώσει την ευκαιρία να επανέλθουν στην κατοχή τους. Μετά την ετυμηγορία, ο δικηγόρος τους, Σέττζιο Ορλάντι, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσουν έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

Στην έφεσή τους, οι κληρονόμοι της πρώην βασιλικής οικογένειας θα ζητήσουν επίσης από το ιταλικό κράτος να τους επιστρέψει την αξία όλων των ακινήτων που κάποτε ανήκαν στον τελευταίο βασιλιά της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Δήμος Παπάγου -Χολαργού σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές 

diktio omada

Απάντηση στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης 8 Προτάσεις

diktio omada

Γερμανία: Δέκατη Χρονιά του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο με Αφιέρωμα στη Μουσική

user 3