Διαδηλώσεις στη Λιβύη: Απαιτήσεις για την Παραίτηση του Πρωθυπουργού Ντμπάιμπα
Περίπου 500 Λίβυοι κατέκλυσαν τους δρόμους χθες Σάββατο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απαιτώντας την αποχώρηση του επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, εν μέσω βίαιων συγκρούσεων που είχαν καταστρέψει την περιοχή για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Οι συγκρούσεις, οι οποίες περιλάμβαναν τη χρήση οβιδοβόλων, εκτοξευτήρων ρουκετών και βαρέων πολυβόλων, προήλθαν από ένοπλες ομάδες που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις ταραχές.
Την Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων, προχωρώντας στη συνέχεια προς την έδρα της κυβέρνησης. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια μιας «απόπειρας επίθεσης», ένας αστυνομικός που φρουρούσε το κτίριο σκοτώθηκε από άτομα που, σύμφωνα με την ΚΕΕ, είχαν αναμειχθεί με τους διαδηλωτές.
Η Λιβύη, η οποία βιώνει πολιτική αστάθεια και διχασμούς από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, διατηρεί δύο αντίπαλες κυβερνήσεις. Η μία είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση υπό τον Ντμπάιμπα στη δυτική Λιβύη, ενώ η άλλη είναι ανταγωνιστική και εδράζεται στην ανατολική Λιβύη, υποστηριζόμενη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Παράλληλα, πολλές ένοπλες ομάδες διεκδικούν εξουσία και εδάφη σε όλη τη χώρα.
Χθες, ωστόσο, η κατάσταση στην Τρίπολη φαινόταν να σταθεροποιείται, καθώς πολλοί πολίτες επέστρεψαν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, οι μαθητές συμμετείχαν σε εξετάσεις, και τα καταστήματα ανέφεραν επαρκή αποθέματα. Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική αστάθεια παρέμεινε, κυρίως μετά από αναφορές από λιβυκά μέσα ενημέρωσης για την παραίτηση έξι υπουργών και υφυπουργών του κ. Ντμπάιμπα. Δύο εξ αυτών επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους, προσθέτοντας στην πολιτική ένταση.
Ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, κάλεσε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, να συζητήσουν για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Στην αντίθετη πλευρά, ο Ντμπάιμπα απευθύνθηκε σε παράγοντες από την περιοχή της Τρίπολης, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η κυβέρνησή του εργάζεται γρήγορα για την αποκατάσταση της τάξης, καλώντας τους να στηρίξουν τις προσπάθειες του κράτους για την αποτροπή της επιστροφής στο χάος και στην κυριαρχία ένοπλων ομάδων.
Επιπλέον, ο Ντμπάιμπα δέχθηκε αντιπροσωπεία από τη Μισράτα, οι οποίοι εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στο «όραμά του», αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την αποδυνάμωση των ένοπλων ομάδων και την ενίσχυση της κρατικής εξουσίας.
Στο μεταξύ, με το πολιτικό κλίμα να είναι τόσο ρευστό, η Τουρκία, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε εσπευσμένα 82 υπηκόους της με ειδική πτήση της Turkish Airlines την Παρασκευή.